Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Zeilboot. Een zeilboot heeft de uitstraling van sportiviteit, avontuur, romantiek en het is milieuvriendelijk. Wat wil je nog meer?  De techniek van het zeilen is ook een sport op zich waar je iets mee hebt....of juist niet. 

Als je naar de geschiktheid van een zeilboot voor het reizen kijkt dan zijn er een paar sterke en zwakke punten. Sterk punt is dat zeilen een zeldzaam gevoel van ‘away from it all’ geeft: alleen maar water om je heen zien, geen motorgeluid hoort en alleen het ruisen van de wind heeft iets magisch. Daarbij komt dat een zeiljacht meer geschikt is voor het varen in zeegang (golven) dan een motorboot van gelijke afmetingen. 

Bron: Jeanneau: Kik

Voorbeeld van een zeilboot waarmee gereisd kan worden: de Jeanneau Sun Odyssey 349; 10 meter lang, 3,45 breed, 2 meter diepgang. CE A..


Maar zeilen is ook: buiten sturen en zeilen bijzetten. Als het zonnetje schijnt maar ook als het regent, als het warm is maar ook als het koud is, als het droog is maar ook als het regent. Sommigen vinden praktische dingen bezwaarlijk: het altijd scheef hangen als als je onder zeil vaart of de behoorlijke tijd die je bezig bent voordat alle zeilen gehesen en weer opgeborgen zijn. Je moet bovendien erg goed rekening houden met windrichting en getijden (stroming) want dat maakt of je vooruit gaat of bijna stil ligt c.q. op de motor moet gaan varen en dan ben je eigenlijk weer een motorboot.

Al eerder is genoemd dat het bereik van een zeilboot beperkingen heeft: je kunt er mee naar New-York varen maar het binnenland is moeilijk en beperkt bereikbaar. Er zijn zeilboten die over (hydraulisch) neerklapbare masten beschikken. dat kost natuurlijk wel wat en maakt de diepgang niet minder. Als je op die manier in rivieren of kanalen kunt komen is het vaak onmogelijk om er te zeilen: je moet dan de motor aan zetten. En als motorboot zijn zeilboten qua vaareigenschappen niet zo geschikt. 

Zeilboten zijn in aanschaf goedkoper dan motorboten maar onderschat niet wat de kosten van zeilen en tuigage zijn: en die moeten met enige regelmaat vervangen worden omdat ze versleten zijn. Onder de streep maakt het financieel niet veel uit of je een motorboot of zeilboot koopt. De diesel voor de motor moet je natuurlijk wél betalen maar daar moet je weer de kosten van zeilen en tuigage vernieuwen tegen af zettenen: hier is geen duidelijke winnaar aan te wijzen.