Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Welke Reisboot, ook een kwestie van smaak  

We gaan natuurlijk bij de bespreking van de Reisboot-selectie een mooi rijtje zakelijke argumenten noemen waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een boot en we zijn natuurlijk ook zakelijk bij de bespreking van boten. Maar in hoeverre is de keuze voor een boot niet juist ook een kwestie van smaak? Smaak laat zich niet vangen in rationele rijtjes punten waaraan de boot moet voldoen. Je moet er een klik mee hebben. Dat gevoel is belangrijk: niet alleen voor jou maar ook voor anderen die samen met je de boot gaan gebruiken: die moeten er ook een goed gevoel bij hebben. Dit is soft’, moeilijk grijpbaar maar daarom niet minder belangrijk. Als jij helemaal enthousiast bent over een boot maar je partner vindt die boot een catastrofe dan wordt het geen gezellig samenzijn op de boot. Misschien verstandig om die boot dan maar niet te kopen. Het tegengestelde is ook waar: als je ‘het goede gevoel’ wél bij de boot hebt gaan zakelijke eisen er ook minder toe doen: je bent eerder bereid tot compromissen op dat vlak. We beginnen daarom hier maar eens bij dat 'goede gevoel’: overleg het ook eens met je partner en gezinsleden. Het zou zo maar kunnen dat het lijstje boten waar je uit wil kiezen daarna al een stuk kleiner wordt.

Over smaak valt niet te twisten

Om dat te illustreren een stukje van het commentaar op Facebook bij een bootvideo van een Engels maandblad:


Quiz

Hieronder volgen een paar foto’s van de buitenkant van boottypes die je veel ziet. Doe voor de grap eens een testje met je partner en gezinsleden welke boot ze, A: een ‘ramp/bagger/helemaal niets/lelijk’ vinden of B; ‘kan er mee door/suf/saai’ of C: ‘geweldig/cool/vet/stoer/mooi'. Als je de uitkomst niet wil beïnvloedden laat ze dan de nummers bij de foto’s onafhankelijk van jou noteren in één van die drie categorieën; A, B of C.  


1. Traditionele langzaam varende stalen jacht met slaapcabine op het achterdek: stuurpositie daarboven onder het tentdak, meestal geen stuurpositie in salon.


2. Stalen kajuitboot: traditionele langzaam varende Nederlandse boot met open achterdek.


3. Fly-bridge boot; tweede stuurpositie op het dak, hier met hard afdakje er boven maar kan ook van tentdoek zijn.


4. Zeilboot, moderne soort.5. Cabrio motorboot, kan snelvarend zijn,6 Kajuitsboot, moderne snel varende variant van polyester.

7. Werkboot, afgeleid van visserskotters, typerend: negatieve voorruit, snel varende variant, ook wel gebruikt als patrouilleboot 8. Trawler type boot; hier de moderne variant maar ook meer traditioneel verkrijgbaar. 

Natuurlijk geldt dat smaak verhaal ook voor de interieurstijl. Het kan klassiek of juist modern en daar zit natuurlijk van alles tussenin. Twee voorbeelden uit bovenstaande boten van het interieur en ongeveer de zelfde afmetingen......

9. Klassiek interieur

foto: reisboot.nl

10. Modern interieur

In de reisboot selectie zul je een aantal van deze voorbeelden niet aantreffen omdat het soort vaarwater waar je ermee kunt komen beperkt is. Zeilboten en boten met de stuurpositie op het dak zul je daar niet tegenkomen omdat ze te hoog zijn voor het meeste binnenwater.

Ook al beperk je de lijst van boten waaruit je wil kiezen: het uitzoeken van een boot en de uitrusting blijft een pittige, maar leuke, zoektocht. Het is meer te vergelijken met het kopen en inrichten van een huis dan het kopen van een auto. Net als een huis worden  boten vaak 'gebruikt' gekocht en kun je er geld voor lenen en soms zelfs een hypotheek op nemen.  Los van de smaak kwestie, daarin kunnen we geen advies geven, nemen we je mee  in die zoektocht:  

  • SOORTEN. Wat moet de boot kunnen? Wil je de oceaan oversteken, smalle riviertjes afvaren of van alles dat er tussenin ligt? De soorten boten die er zijn worden voorgesteld. 
  • BUDGET. Aan wensen hangt een prijskaartje: een oceaan waardig schip koop je niet voor € 10.000,-. Hoeveel budget heb je en wat kun je er voor 'krijgen'? In alle klassen worden voorbeelden uitgewerkt; van € 10.000,- tot  boven de € 1.000.000,-
  • INDELING. Welke indelingen van boten zijn er en wat zijn de voor- en nadelen? Des te meer ruimte je wenst des te groter de boot:  wat zijn mogelijkheden en beperkingen van die afmetingen?
  • AANDRIJVING. Welke motorisering is gepast en wat is het verbruik?
  • KIEZEN. Welke boot wordt het? Het maken van een lijst met eisen waaraan je boot moet voldoen is de eerste stap. Niet onbelangrijk is het om vervolgens een budget te bepalen. Daarna volgt de zoektocht: we helpen je op weg.
  • Natuurlijk wil je zelf een 'proefvaart' maken met de boot van je keuze maar het kan helpen als je testen van de boot leest. Het kan een zoektocht zijn om aan echte testen te komen en vaak zijn die niet in het Nederlands. Dan zijn er ook nog wel uiteen lopende meningen van testers: het blijft subjectief. De belangrijkste uitkomsten van testen worden voor een aantal geselecteerde boten in bootbesprekingen samen gevat en er zijn links naar de testrapporten.
  • Welke spullen moet er in je boot? Je hebt apparatuur nodig om te navigeren: kaarten, marifoon enz. Maar ook veiligheidsuitrusting en inventaris. Maar belangrijk is het om te kijken naar Keuken, WC, Douche, verwarming etc.
  • HOE koop of huur je een boot, financiering, aflevering, verzekering.
  • Tja de boot heeft ook een plekje nodig: hoe zoek je een passende thuishaven uit?  

Als je in dit proces een vorm van ondersteuning nodig hebt kunnen wij daarin voorzien. Onafhankelijk want er zijn geen geldstromen van fabrikanten of leveranciers naar deze service toe.