Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Nieuw in 2022: Storebro 350 Biscay

Publicatie: april 2020. Leestijd: 3 minuten

 

Storebro is een illustere, maar in Nederland minder bekende, Zweedse botenbouwer. De werf heeft een reputatie daterend uit de tijd dat ze volledig houten boten van hoge kwaliteit bouwden. Het merk boette echter aan betekenis in doordat de markt voor nieuwe boten veranderde en de Storebro boten daar niet goed bij aansloten. Overnames en faillissementen deden de rest. De laatste jaren maakte men geen nieuwe boten meer onder eigen naam. De Paragon boten, behorend tot de Nimbus groep, werden er wel nieuw gebouwd en hebben ook een hoge kwaliteit. Nu heeft de werf eind vorig jaar aangekondigd met een heel nieuw eigen model op de markt te komen vanaf mei 2022. De boot kan vanaf nu besteld worden. Een beetje scepsis is op zijn plaats: de werf heeft in het verleden vaker aangekondigd nieuwe modellen te gaan produceren die er uiteindelijk nooit kwamen. Dit keer lijkt het echter toch serieus omdat ook prijslijsten en leveringsdata bekend zijn. 


 Waar hebben we het over?

Een coupe boot van 11,69 meter LOA en 3,47 meter breed. De doorvaarhoogte is onbekend maar verwacht dat die niet boven de 3 meter ligt. De indeling is, net als de werf, klassiek. Koken moet onderdeks en er is geen meevaarbank of zijdeur voorzien. Het toilet staat in de douchecel en dat is voor een boot van dit formaat teleurstellend. De boot beschikt wel over een grote middencabine die van wand tot wand loopt en dat is wel weer bijzonder in deze klasse, de vraag is alleen hoeveel hoogte er in die cabine is. Het dubbele bed in deze middencabine kan uiteen geschoven worden om er twee aparte van te maken. Bijzonder is de stuurpositie aan de bakboord zijde: de Jeanneau NC 9 en 11 zijn de meest recente voorbeelden ervan in dit segment. Doordat koken beneden gebeurd is er extra bergruimte in het stuurhuis. Helaas zijn er nog geen interieur beelden. De boot heeft gelijke zijdekken en een achterdek dat in drie indelingsvarianten beschikbaar is. Van helemaal leeg, zelf van flexibel meubilair te voorzien, tot een omklapbare bank op de scheiding van binnen en buiten aansluitend op een rondzit zoals ook op de oude Jeanneau NC serie te vinden was. Een groot glazen schuifdak en een glazen achterpui laten veel licht in het stuurhuis toe.  

 

De boot heeft twee krachtige motorvarianten: 1 x een Volvo Penta D6-440 of twee D4-320’s. Met 750 liter diesel zal de boot een gemiddelde actieradius hebben en een top die boven de 30 knopen ligt. De twee motoren variant wordt ook aangeboden met het nieuwe Volvo assisted docking systeem. Dat lijkt wel wat erg voor de muziek uit te lopen want het systeem is nog niet op de markt voor de Z-drives waar beide motorvarianten mee zijn uitgerust. 

 

De standaard uitrusting is compleet: o.a. 12” plotter, boegschroef, dieselkachel, teak in de cockpit, koelkast, elektrisch toilet. De twee motoren versie kost standaard, af werf, ongeveer € 465.000,- inclusief BTW. Voor dat geld kun je ook een Nimbus 365 Coupe kopen met koken boven, een meevaarbank, een zijdeur en een douche zonder toiletpot. Maar je mist dan de brede middencabine, een normaal gangboord aan beide zijden en de zuinige Z-drives omdat Nimbus alleen V-as aandrijving heeft. Een vergelijking is het dus wel waard omdat de bouwkwaliteit van Storebro naar verwachting zeker die van de Nimbus gaat evenaren en het zou niet verbazen als het beter is. Ook Marex is een concurrent die ook erg mooi afgewerkte boten bouwt in dit segment, eveneens met Z-drives. 

 

De eerste indruk is dat Storebro zich in een markt stort waar behoorlijk stevige directe concurrentie is met een indeling van de 350 die niet helemaal aansluit bij de trend. Maar misschien is dat juist het onderscheidende van deze boot: het wijkt af en wellicht dat daar een niche markt voor is. Dealers van het merk zijn onbekend maar de boot kan direct bij de werf besteld worden. Contactgegevens staan op de site van de werf. In zekere zin is de werf zijn tijd misschien vooruit: want wat is de toegevoegde waarde van dealers nog in het internet tijdperk? Wat dat betreft zijn de ontwikkelingen in de autobranche interessant want een dealer ‘snoept’ toch marge op een boot op die klant en werf anders onderling kunnen verdelen. Waarschuwing: koop nooit een boot, zeker niet in deze situatie, zonder een bankgarantie.

 Blijft het wachten op een(vaar-)impressie van de boot, hetgeen ook de laatste reserve weg zal nemen dat het blijft bij mooie plannen van deze werf. Wordt vervolgd.